Kawiarnia wraca na przystań

0
390

Na I piętro złoży się m.in. ponad stumetrowa sala konsumpcyjna, siedemnastometrowy bar, dwie toalety dla klientów, zaplecze ze zmywalnią, pomieszczeniem gospodarczym i socjalnym oraz niemal trzydziestometrowy taras wychodzący w stronę rzeki, zapewniający gościom piękny widok na Bzurę i jej otoczenie. Łącznie ta kondygnacja ma mieć 226,8 m2 powierzchni. Pod nią znajdzie się magazyn sezonowy dla kajakarzy mający 151 m2 powierzchni. Ponieważ jest to teren okresowo zalewany przez występującą z brzegów Bzurę, drzwi do magazynu wyposażone zostaną w grodzie przeciwpowodziowe. Budynek od strony wejścia głównego będzie miał 4 m wysokości, a od strony rzeki 8,2 metra.

– Biuro projektujące kawiarnię zadbało, by obiekt i jego otoczenie były dostępne dla osób niepełnosprawnych, stąd w planach szersze wejścia i korytarze, by mogli z nich korzystać ludzie na wózkach. Podobnie specjalnie wyposażone zostaną toalety – podkreśla burmistrz Piotr Osiecki.