Przetarg na amfiteatr ogłoszony!

0
118

Burmistrz Piotr Osiecki ogłosił przetarg na budowę nowej muszli koncertowej wraz z widownią. Zwycięska firma na wykonanie prac będzie mieć czas do 31 sierpnia 2018 roku. Budowa amfiteatru to jedna z największych tegorocznych inwestycji ratusza, na którą odłożono w budżecie 1,9 mln złotych. Kolejne 2,1 mln zapisano na 2018 rok w Wieloletniej Prognozie Finansowej, a to oznacza, że do dyspozycji władz miasta pozostaje niemała kwota 4 mln. Jeśli na przetargu pojawią się oferty z umiarkowanie niską ceną inwestycja ruszy bez względu na to, czy miasto uzyska na nią dofinansowanie unijne.

Amfiteatr wraz z widownią

Przed kilkoma tygodniami burmistrz zdecydował o wydzieleniu z dużego projektu budowlanego opisującego sposób zagospodarowania całego nadbrzeża Bzury i otoczenia ruin zamku, mniejszego, samodzielnego projektu obejmującego budynek amfiteatru i  budowę widowni. Likwidacja muszli, budowa na jej miejscu nowej sceny z zapleczem i widowni to element znacznie większego projektu pod nazwą „Zagospodarowanie nadbrzeża Bzury wraz z Ruinami Zamku Książąt Mazowieckich oraz Parkiem Podzamcze w Sochaczewie”. Jest on realizowany krok po kroku. Pierwszym etapem było wzmocnienie skarpy zamkowej, przywrócenie ruin zwiedzającym, potem budowa plaży miejskiej z pomostem dla kajaków. Teraz przed ratuszem kolejne wyzwanie.

– Ogłosiliśmy przetarg na wykonanie prac. Chcemy rozpoznać rynek, oczekiwania finansowe firm gotowych podjąć się budowy plenerowej sceny w miejscu obecnej muszli. W tym i przyszłym roku na przeprowadzenie prac mamy 4 mln złotych. Wciąż liczę, że dostaniemy także dofinansowanie unijne. Mam nadzieję, że po rozstrzygnięciu przetargów na inne inwestycje, które to wsparcie dostały, zostanie jeszcze sporo wolnych środków, które będą mogły być przeznaczone na inwestycje, na które w pierwszym rozdaniu zabrakło pieniędzy. Nasz amfiteatr do nich należy –mówi Piotr Osiecki.

Wszystko do wymiany

Zamek i jego najbliższe otoczenie to dla budowlańców trudny teren, wymagający specjalnej uwagi. Po pierwsze trzeba się liczyć z przebudową lub przełożeniem sieci o ogólnomiejskim znaczeniu: elektrycznej, wodociągowej, kanalizacyjnej, deszczowej. Ponadto obszar w odległości 100 metrów od wzgórza zamkowego od 1961 roku jest objęty ochroną konserwatora zabytków, podobnie zgodę konserwatora trzeba uzyskać na wszelkie prace remontowe w pobliskim parku podzamcze objętym ochroną od 1981 roku.

– Budujemy od nowa cały amfiteatr. Scenę, widownię, chodniki, ścieżki. Stara muszla zniknie z krajobrazu miasta. Krok po kroku wdrażamy ten ogromny projekt. Nowoczesne, funkcjonalne i przyjazne otoczenie zamku to kolejny etap rewitalizacji centrum miasta, przywracania go mieszkańcom. Amfiteatr i widownia to też nowa przestrzeń dla organizacji imprez plenerowych. Nadbrzeże Bzury tętni życiem, dzięki plaży i kąpielisku przyciąga coraz więcej sochaczewian. Kolejnym etapem będą bulwary nad Bzurą – dodaje burmistrz.

Spacer po dachu letniego teatru

Nowy amfiteatr będzie niezwykle widowiskowy, mimo że ma mieć prostą, neutralną formę, by nie zdominował najważniejszego elementu tego obszaru czyli ruin zamku. Ma się wkomponować w przestrzeń, dopasować do topografii terenu. Za plecami artystów projektanci widzą drzewa dorastające maksymalnie do 10 metrów, stanowiące tło dla zespołów, ale nie zasłaniające samego wzgórza.

Letnia scena to będzie jedna kondygnacja, bez piwnic, o powierzchni zabudowy około 1100 metrów. Budynek ma mieć 6 metrów wysokości, przy czym scena w najwyższym punkcie 5 metrów. Będzie długi na 141 m i szeroki na maksymalnie 12,5 m. Scena zajmie 413 m2. Amfiteatr będzie podświetlony lampami wbudowanymi w chodnik.

Pod dachem sceny powstaną dwa budynki stanowiące zaplecze dla artystów, pracowników obsługi imprez i ochrony obiektu. Do dyspozycji gości będą dwie garderoby, każda o powierzchni 25,5 m2, oraz dwie pięciometrowe łazienki. Na sprzęt muzyczny i kostiumy zaprojektowano kilka magazynów o powierzchni 13,6 m2, 17,5 m2, 29 i 14 m2. Znajdzie się tam także pomieszczenie dla pracownika pilnującego porządku i czystości na wzgórzu zamkowym i w jego otoczeniu. Łącznie obydwa budynki oddzielone od siebie sceną będą miały 218 m2 powierzchni. Projektanci zadbali o podesty dla wózków, szersze drzwi, odpowiednie wyposażenie toalet, by cały obiekt stał się dostępny dla niepełnosprawnych. Będą oni mieć także wydzielone specjalne miejsca postojowe blisko sceny.

Nad budynkami przebiegnie ścieżka rowerowa stanowiąca jednocześnie zadaszenie obiektu. Letnia scena to też droga dojazdowa dla obsługi łącząca się z ulicą Podzamcze i dwa parkingi dla samochodów osobowych.

Nowa widownia ma powstać w miejsce obecnej. Jej podstawą będzie stelaż z betonu architektonicznego, do którego przytwierdzone zostaną siedziska z tworzywa sztucznego. Na widowni bez trudu zmieści się 1,5-2 tysiące widzów, gdyż samych miejsc siedzących zaprojektowano 894, w ośmiu rzędach siedzisk podzielonych na pięć sektorów rozdzielonych schodami.

.