Nowy amfiteatr na ostatniej prostej

0
108

Coraz bliżej do zakończenia prac na budowanym amfiteatrze. Po bulwarach i nowej przystani jest to trzeci etap przedsięwzięcia, które zmienia oblicze sochaczewskiego podzamcza.

Przypomnijmy, że prace nad nowym amfiteatrem rozpoczęły się po wakacjach ubiegłego roku. Wykonawcą jest firma Soch-Bud. Ta sama która wybudowała dwa pozostałe elementy otoczenia wzgórza zamkowego – bulwary i przystań. Pierwotny termin oddania inwestycji minie 30 września, jednak nie ma szans żeby został dotrzymany z uwagi na prace archeologiczne, które pod koniec zeszłego roku przerwały budowę. Jak zapewnia Artur Konarski z Soch-Budu, wszystko wskazuje na to, że nie będzie problemu z oddaniem inwestycji w nowym terminie, tj. na początku lutego 2021 roku.

Sama konstrukcja budynku jest już gotowa. Zdjęte zostały szalunki podtrzymujące efektowny strop. Trwają przygotowania do ostatniej wylewki betonu, która podwyższy scenę o około 20 cm. Gotowa jest już znaczna część widowni, którą docelowo pokryją siedziska z płyty mineralno-akrylowej. Soch-Bud wykona też kilka elementów nie zawartych pierwotnie w projekcie – podest dla akustyka oraz poprowadzenie kabli nagłośnienia w konstrukcji.

Widownia zostanie wyposażona w 50 punktowych lamp. Na samej konstrukcji amfiteatru rozmieszczone zostanie 200 podobnych, a to zapewni efektowne doświetlenie.

Niedługo wejdziemy w etap prac wykończeniowych – mówi Artur Konarski. – Jesteśmy przy tym zadowoleni z dotychczasowych efektów. Strop jest bardzo solidny. Po zdjęciu szalunków nie nastąpiło nawet, brane pod uwagę w projekcie, obniżenie o kilka centymetrów. Powierzchnia wyszła gładka i nie wymaga zbyt wielu poprawek. 

Nowy amfiteatr ma w najwyższym punkcie 6 m. Jego szerokość to 12,5 m, a jeśli weźmiemy pod uwagę ścieżkę spacerową łączącą ul. Traugutta z ul. Podzamcze i biegnącą po jego dachu, będzie to aż 141 m. Do dyspozycji artystów oddana zostanie scena o powierzchni ok. 360 m2, dwie garderoby po 25 m2 każda, sanitariaty. Nie zabraknie pomieszczeń technicznych i magazynów dla obsługi. Projektanci zadbali o podesty dla wózków, odpowiednio szerokie drzwi i dodatkowe wyposażenie toalet, by całość stała się dostępna dla niepełnosprawnych. Na widowni znajdzie się prawie 900 miejsc siedzących zorganizowanych w osiem rzędów i podzielonych na pięć sektorów. Koszt prowadzonych prac to blisko 14 milionów złotych. (seb)

.